dimarts, 16 de juny del 2009

ROMANÇO LITERARI 40 / LECTURA PER PLAER

Els seguidors habituals del bloc ja saben que fa molt de temps (gairebé un any) que no puc llegir per plaer. En aquest temps he sigut jurat de tres premis literaris, i a més he hagut de llegir les lectures que pose als meus alumnes a l'institut. En total hauré llegit uns quaranta originals (de qualitat molt diversa; per sort, alguns, molt bons) i unes sis o set obres de LIJ. Fora d'això, ben poca cosa. Aprofitant les vacances de Nadal i de Pasqua em vaig concedir el plaer de llegir El cos deshabitat, d'Esperança Camps, Em dic Vermell, de Pamuk, Idees i paraules, de Tobies Grimaltos, El coleccionista de fades, de Ballester, Històries del paradís, de Xavi Sarrià, les Biografies parcials de Xavier Serra i El soroll de la resta de Paco Bodí. En tots els casos ha pagat la pena. Però aquest ple d'efectivitat té el seu secret: quan tinc moltes lectures pendents, si alguna se'm fa pesada la deixe d'immediat. I n'he deixat unes quantes. No us diré quines, és clar.

Ara se'm presenta un problema. Greu. Com a lector compulsius tinc tendència a llegir les coses només em cauen a les mans. Si roden per casa un temps sense poder-les llegir, vaig perdent-ne l'interés, de tal manera que quan tinc temps d'agafar-les normalment ja no em fan el pes, perquè són unes altres lectures (de llibres que encara no tinc i he de comprar) les que em ve de gust llegir. És un error. Ho sé. Perquè també sé que gaudesc molt de les relectures, i per tant ho puc fer d'una obra que no siga d'extrema actualitat. Però... Dec tenir encara la neura de la immediatesa, tan adolescent. O us passa a vosaltres també?

Ara, amb els exàmens corregits, les notes posades, la meitat de les avaluacions fetes, els certàmens literaris en què sóc jurat a punt de decidir-se (només en queda un!), i les vacances per endavant, m'he proposat de llegir el que tinc per casa per encetar. Us en faig un llistat per si algú vol fer-me alguna puntualització o suggerència. Com dic, damunt del prestatge que tinc ad hoc per a les lectures pendents hi ha (per ordre d'aparició):

- Cada castell i totes les ombres, de Baltasar Porcel.
- El professor d'història, de Joan F. Mira.
- Els fills de la mitjanit, de Salman Rushdie.
- El músic del bulevard Rossini, de Vicent Usó
- El malogrado, de Thomas Bernard.
- Els neons de Sodoma, de Xavier Aliaga.
- Acció valenciana (1930-1931). La consciència desvetlada, de Santi Vallés
- Silenci de plom, de Salvador Company.

A més d'aquests, tinc dues relectures que de segur que faré al llarg de l'estiu, perquè ja en tinc ganes fa molt de temps. Es tracta de l'Ulisses, de James Joyce, i de Los cuadernos de don Rigoberto, de Vargas Llosa. Creieu que podré amb tanta cosa? En tres mesos, és clar que sí. I més. Ja us ho contaré.

6 comentaris:

anmonbar ha dit...

Coincidim en pendents:
Els fills de la mitjanit. S. Rushdie.
Els neons de Sodoma. de X. Aliaga.
Acció Valenciana... S. Vallés.

El Malogrado me'l vaig llegir ja fa molt, si vols les gravacions de les variacions Goldberg interpretades per Glen Gould les tinc, només has de demanar-me-les.

L'Ulisses del J. Joyce encara no l'he llegit, i ahir vaig començar, a altes hores, a llegir l'Homersea de Biel Mesquida i pense que hauré de fer-me l'ànim i comprar-me'l, o millor de la biblioteca, així em donaré més presa, i llegir-me'l. Del Joyce només m'he llegit "Dublineses" en castellà i "Retrat de l'artist adolescent".

Totalment d'acord en les relectures, en anar a desat un llibre que acabe de llegir, sempre descubrisc algun que dic, ostres, me l'he de rellegir! i així anem. A la meua prestatgeria dels pendents hi tinc uns 45 volums, alguns d'ells per rellegir... Açò de l'internet està absorvint-nos massa, pensem que haurem d'anar soltant "obligacions" "voluntàries".
Bon dia.

Unknown ha dit...

Hola Gínjol!

Em permets afegir-te'n un a la teva llista? És que intueixo que t'agradarà. A mi em va entusiasmar:

Kader Abdolah, La casa de la Mesquita, La Magrana.

Ja m'ho diràs...!
Núria

Anònim ha dit...

Recomane una lectura amena per a aquest estiu: La Enciclopèdia Britànica. Jo vaig llegir-la tota d'una tirada en una nit d'estiu.
Signat: Jorge Luis Borges

Anònim ha dit...

Jo també la recomane. De fet jo me la sé sencereta de memòria, des del primer fins a l'últim volum.
Signat: Funes el memorioso.

Jesús Párraga ha dit...

Salut Gínjol! Caramb! Dels llibres que cites només en sona "Me llamo Rojo" (jo el tinc en castellà en l'edició del Círculo de lectores) i el llibre de Tobies. Pel que fa a l'Ulises jo crec que només l'ha llegit el Joyce mateix y Virginia Woolf. L'estiu passat vaig llegir "El evangelio según Jesucristo" de Saramago i com a penitència per haver comès eixe pecat (la veritat és que no em va agradar gens)vaig llegir-me "Figuras de la Pasión del Señor" de Gabriel Miró. Una autèntica meravella. I a banda de això, l'estiu no s'ha fet per a llegir novel.les policiaques?

bruno ha dit...

iepsssssss,

cotxes nous, cotxes d'ocasió i cotxes de quilòmetre zero: Francesc

Bononad