dimecres, 23 de juny del 2010

HOMÈRIDES. VICENT PENYA

Els tastets que us he ofert aquesta setmana són els poemes Connivència i Engrunes, inserits a Homèrides, de Vicent Penya, guardonat amb el Premi Ibn Hazm de Xàtiva. Un poemari sòlid i límpid. Un recull de peces que es deixen llegir de gust, per la senzillesa amb què es pot copsar allò que es vol dir, però alhora farcida de plecs amagats que demanen relectures i -potser- reintrerpretacions.
Formalment classicitzant, bastit amb versos blancs en què predominen els decasíl·labs (però també hi trobem alexandrins), les composicions de catorze versos (sonets sense discriminació de quartets i tercets) mostren una clara voluntat per controlar (o descontrolar?) el ritme, amb una successió frenètica d'encavalgaments, versos esticomítics i pauses internes que donen un resultat contundent. I tot aquest complex entramat formal és posat a l'abast del lector amb una aparent senzillesa, reflex sens dubte de la personalitat de qui ho ha escrit.
Us el recomane fervorosament. Però si no us acabeu de fiar de mi (cosa ben comprensible), podeu llegir el que en diu Juli Capilla, que sens dubte sap molt més que jo de poesia, al seu bloc Adesiara.

3 comentaris:

Xavier Aliaga ha dit...

Em sume als elogis al poemari de Vicent Penya, per acabar d'adobar-ho (sotalacreueta.blogspot.com/2010/03/poetes-sota-la-creueta-vicent-penya.html). Per cert, Urbà, m'ha agradat l'anàlisi formal que en fas, hi ha coses ben portades.

ginjol ha dit...

Xavi, se m'havia passat el teu comentari Sota la creueta. Va coincidir amb una temporada de descans absolut de blogs i blogaires. Però l'he recuperat i em sembla encertardíssim. Per cert, veig que pel teu blog també pul·lulen els mateixos (si fa no fa) queferosos que pel meu. Què hi farem!

Xavier Aliaga ha dit...

Ja m'ho imaginava, Urbà, que no havies vist la pel teu període de desconnexió. Els queferosos animen l'existència i, de vegades, diuen coses amb trellat.

Aprofite per dir-te que Levante Costera-Vall d'Albaida trau hui (dijous) un reportatge que parteix del teu post de Bruno Lomas cantant en català. Hauries de fer-te amb ell perquè està molt curiós. Salut!