dimarts, 3 de març del 2009

ROMANÇO LITERARI 27 / MILLOR OBRA LIJ DE LA LITERATURA UNIVERSAL

Eixim d'un envitricoll i ens clavem en un altre. Però ara ja està fet. La proposta de triar la millor obra de literatura infantil i juvenil ha topat amb un problema que ja sabia: què és LIJ i què no? La princesa d'Angeville s'escandalitza perquè aparega a la llista Moby Dick. El mateix podríem dir de moltes altres obres, proposades per mi mateix (com el Picocchio), o per altra gent, (com Les mil i una nits). S'ha d'entendre que el temps passa, i el que fa molts anys potser fóra considerat adequat per a infants i joves avui sembla un conyàs per a aquest públic. Crec que la LIJ s'ha banalitzat, amb els anys. Però això són figues d'un altre paner, i el criteri que seguiré serà amplíssim. És a dir, inclouré a la llista totes les obres que m'arriben. Sense excepció. Fins i tot les de Sade que proposa la princesa. I després la gent que trie. Així que allà va un primer llistat. S'hi fan constar ja els vots. Totes parteixen amb un (el de la persona que proposa el títol) i si algú ha mostrat ja preferència per una obra que hi és, se li n'afig un. Durant unes setmanes anirem ampliant la llista, i quan la cosa decaiga posarem les quatre més votades en una enquesta al marge per triar la millor. Podeu votar per correu electrònic, però per fer-ho més legal és preferible que deixeu el vot en forma de comentari, perquè així tot el món pot fiscalitzar-lo.

LLISTAT DE MILLORS OBRES DE LIJ DE LA LITERATURA UNIVERSAL DE TOTS ELS TEMPS (per ordre alfabètic del cognom de l'autor)

  • Les mil i una nits, anònim
  • Jane Eyre, de Bronte
  • Alícia, de Carrol (2 vots)
  • La història interminable, d'Ende
  • L'odissea, d'Homer
  • Orzowei, de Manzi
  • La filosofia en el tocador, de Sade (per què no?)
  • El petit príncep, de Saint (2 vots)
  • El vigilant en el camp de sègol, de Salinger
  • Heidi, d'Spyri
  • El senyor dels anells, de Tolkien
  • Viatge al centre de la terra, de Verne (2 vots)
Per acabar, un advertiment. Proposeu obres, no autors. Per exemple, TdH ha proposat Salgari, però sense especificar cap títol concret. Obert, com no, a Salgari, però, quin dels seus (incomptables) llibres?

2 comentaris:

Comtessa d´Angeville ha dit...

QUE SÓC COMTESSA! No princesa!!

Què és i què no és... uff...i fins quan i des de quan és un jove? Caldria preguntar-se també. Igual si no acotes una miqueta te trobes amb que ací cap tot, i en part així és, però a vore quin valent posa barreres a què és i què no és. Entenc que jo sóc jove, i que sóc jove des de fa molts anys (i molts que me queden de ser-ho) i és estos anys quan he llegit totes les obres que apareixen tant a esta enquesta com a l'anterior. Per què les de l'enquesta anterior no són literatura juvenil?

Per què vaig dir lo de Moby Dick: llevat d'adaptacions per a xiquets o coses d'estes, la novel·la sencereta crec que no es pot gaudir si un no té una edat. No recorde molts anys tindria la primera volta que la vaig llegir però sí l'última, que és quan més me l'he disfrutat, ja marinera i crescudeta, i això passa amb molta literatura que et cau a les mans per primera volta quan ets jove quan et queda molt i molt per conèixer i que d'adult repasses de nou i entens en tota la seua dimensió. I Verne... de Verne a mi me sembla la millor 20.000 leguas, però deu ser deformació professional. Tota la literatura d'aventures em semblaria juvenil si entenem per juvenil uns... dotze anys. Dotze-tretze anys me sembla l'edat perfecta per a una primera lectura de Verne, Defoe, Stevenson... Melville i Conrad són diferents, potser una primera lectura a eixes edats sí, però si es repeteix uns anys després.

Podríem dir literatura juvenil a la que només pots llegir de jove perquè de major no trobes per on tragar-te-la? Et pose un exemple dels que hi ha a la llista: jo no sé fins a quin punt, a dia de hui, gaudiria amb Salinger... segur que no tant com quan tenia catorze o quinze anys.

Crec que La filosofia en el tocador, de Sade (passant de llarg en eixe Franceses, un esfuerzo más si quereis ser republicanos, que pot deixar-se per a més endavant) és un llibre que encantaria a qualsevol xiqueta de catorze anys i una perfecta introducció a la literatura eròtica.

ginjol ha dit...

Perdona comtessa, això de princesa ha estat un lapsus (imperdonable). I pel que fa als aclariments, totalment d'acord amb tu.