dimarts, 24 de febrer del 2009

ROMANÇO LITERARI 26 / MILLORS OBRES DE LA LITERATURA UNIVERSAL CONTEMPORÀNIA. RESULTAT FINAL

Durant molts dies heu tingut ací al costat mateix una enquesta per votar la millor obra de la literatura universal contemporània. La vaig tirar llarga, i doní un mes llarg per votar-hi. Però al final tot arriba i a hores d'ara està tancada. Com calia esperar després de les primeres rondes, Cien años de soledad ha estat la guanyadora. El rànquing no s'ha modificat, i les quatre finalistes han conservat el lloc que ocupaven en la primera votació. Setanta-set vots. Molts. Més dels que esperava, i això tenint en compte que només es podia votar una vegada des de cada ordinador. El resultat final:



Cien años de soledad 34 vots

Rayuela 24 vots

El perfum 10 vots

Pedro Páramo 9 vots



Ja us dic que la votació final no coincideix (en absolut) amb els meus gustos literaris. Però, què hi farem? El que sí que em permetreu és dir la meua. Va per apartats.



a) El resultat és una mostra fefaent del gran pes de la literatura espanyola entre els catalanoparlants, grup que majoritàriament visita aquest bloc. Tenint en compte que no es podien votar obres en català, la gent s'ha abocat a les obres en castellà, amb gran preponderància del realisme màgic sud-americà. De quatre finalistes, tres. No dic que no siguen bones obres (que ho són, les tres), però és evident que si férem la mateixa enquesta en un altre lloc del món, potser només n'apareixeria una, o cap, i en canvi hi serien, necessàriament autors com Joyce, Camus o Faulkner. D'altres, com Calvino, Auster, Kundera o Marai, reconec que són més aviat debilitats pròpies (sense oblidar que tots són grandíssims escriptors!), però els tres que he dit abans em semblen indiscutibles.



b) Fixeu-vos en l'extensió tan desigual de les quatre obres finalistes. Dels totxos que han ocupat els dos primers llocs, a l'extensió diguem-ne convencional d'El perfum, i a la brevetat de Pedro Páramo. A veure si acaba la moda d'escriure ad hoc novel·letes de 150 a 250 pàgines (com les dues meues! Glups!).



c) Crec que l'enquesta m'ha servit personalment per tindre clar que Pedro Páramo és el títol de la novel·la i Juan Rulfo el seu autor, que sempre en tenia el dubte. No li ha passat el mateix a ningú? Quan citava El llano en llamas, sovint solia dir que era de Pedro Páramo.



d) I, aprofitant el vent de cua, propose una nova enquesta. Aquesta serà sobre la millor novel·la universal infantil o juvenil de tots els temps. Ja ho sé, he dit moltes vegades que no m'agraden les etiquetes, i menys que cap la de LIJ. Però alhora considere injust que aquestes queden normalment fora de les llistes de millors obres. Us en propose cinc, i anirem ampliant la llista fins que trobem unes finalistes... És a dir, un procés similar al que hem seguit. La meua proposta és, per ordre alfabètic del cognom de l'autor:


Alícia, de Carroll

Pinocchio, de Collodi

Moby Dick, de Melville

El petit princep, de Saint-Exupéry

Viatge al centre de la terra, de Verne

7 comentaris:

Joanjo de Marènia ha dit...

Propose:

- ORZOWEI, d'Alberto Manzi

- HEIDI, de Juana Spyri (I no és broma, a mi el llibre em va arribar al cor).

TdlH ha dit...

Al Joanjo 'ixe no li faces cas, qu'és de Sueca!

Ara en sério: jo tammé mire qu'el resultat és prou esbiaixat -nyas, paraula del Selectiu!- en el sentit que, com en Eurovision, həm agranat pac a casa i həm votat âs nostres veïns lingüístics, en detriment de tots els qu'esmentes i prou més; qu'en Àsia -verbigràcia- no s'escriuen grans obres de la literatura universal o quê?

I quant a la millor novel·la adreçâ a la xicalla, si en 'ixa categoria entren Julio Verde o Moby Dick, tammé podrien entrar Emilio Salgari o Catcher in the Rye, encâ que jo mire que l'obra més influient en la joventut contemporània és The Lord of the Rings; mira si nos d'a on vénen tots ês Harry Poter i el' seus succedanis!

Per cert, jo crec que vaig poder votar -com a mínim- dos vegães des del mateix ordenãor sense fer cãe mangarrufa...

evita ha dit...

A mi, la que em va marcar molt de joveneta fou "Jane Eyre" de Charlotte Bronte. Un autàntic pasteló però què li anem a fer, coses de xiquetes, supose.

Comtessa d´Angeville ha dit...

Moby Dick novel·la infantil/juvenil?????????

Comtessa d´Angeville ha dit...

La millor novel·la juvenil de tots els temps és La filosofia en el tocador de Sade!!!

Joanjo de Marènia ha dit...

- LA HISTÒRIA INTERMINABLE, de Michael Ende. També està molt bé.

Anònim ha dit...

Per a mi, la millor novel·la infantil i juvenil de tots els temps és "Alícia" de Lewis Carroll. Realment un autèntic prodigi per la multiplicitat de lectures.