dimecres, 3 de desembre del 2008

ROMANÇO LITERARI 14 / MILLORS OBRES DE LA LITERATURA CONTEMPORÀNIA UNIVERSAL

L'any passat, més o menys per ara, vaig proposar una enquesta sobre les millors obres de narrativa catalana contemporània. Els problemes no tardaren a fer-se presents. Alguns ja els sabia d'antuvi, com ara la dificultat que té qualsevol d'opinar sobre obres que no ha llegit, o sobre l'ambigüitat de dir què és contemporani. D'altres van eixir sobre la marxa, com la dificultat de fer la selección per a la votació final. Però la cosa va anar més o menys bé, va tindre acceptació, i la gent va triar La plaça del diamant com a obra més emblemàtica. I, sobretot, cadascú va dir la seua, que és del que realment es tractava, i alguna gent després m'ha confessat que ha descobert autors i obres que no havia llegit i que havia conegut mitjançant el llistat i les opinions que s'hi vessaven.

Bé, doncs insistim-hi, però ara una mica més difícil: la millor obra de narrativa contemporània universal. Les dificultats, les mateixes però esteses arreu del món. Ja us ho he dit, no es tracta de fer una cosa massa seriosa, sínó d'anar comentant impressions i fomentar el coneixement de les obres. Per centrar-nos una mica, entenem per literatura contemporània la del segle XX (i el que va de XXI, però la manca de perspectiva temporal ho fa difícil, almenys a mi), i queden excloses les obres en català, per allò del xovinisme. Podeu proposar-ne d'una a deu, les que vulgueu. Jo aniré actualitzant el llistat durant tot el mes (dimecres 10, 17, 24 i 31) i al mes de gener farem una mena de recull per passar a la votació final.

Us presente la meua llista. Incompleta, ja ho sé, com totes les que tinguen només deu obres. I, la veritat, feta sense pensar massa. De segur que els pròxims dies me'n vénen al cap unes vint-i-cinc imprescindibles. Bé, ja les aniré afegint. També reconec que em moc pels meus coneixements (com tots) i que n'hi ha moltes en castellà (per raons òbvies; és la literatura que més conec després de la catalana) moltes en italià (m'encanta llegir les versions originals i és una de les poques llengües que m'ho permet) i una mancança absoluta de narrativa nord-americana (digueu-ne prejudici i rectifiqueu-ho vosaltres).

Allà va la llista, ordenada per any de publicació.

*Ulisses (1922). James Joyce
*Al far (1927). Virgínia Woolf.
*El viatger en la terra (1929). Julien Green
*Jo, Claudi (1934). Robert Graves
*Tròpic de càncer (1934). Henry Miller
*Their eyes were watching God (1937). Zora Neale
*El desert dels tàrtars (1940). Dino Buzzati
*L'estrany (1942). Albert Camus
*La sombra del ciprés es alargada (1947). Miguel Delibes
*El túnel (1948). Ernesto Sábato
*El Aleph (1949). Jorge Luis Borges
*El vigilant en el camp de sègol (1951). J.D. Sallinger
*El talent de Mr. Ripley (1955). Patricia Highsmith
*Pedro Páramo (1955). Juan Rulfo
*Bomarzo (1958). Manuel Mújica Láinez
*El guepard (1959). Tomassi di Lampedusa
*Sobre héroes y tumbas (1961). Ernesto Sábato
*Tiempo de silencio (1961). Luis Martín Santos
*El quadern daurat (1962). Doris Lessing.
*La ciudad y los perros (1963). Mario Vargas Llosa
*Rayuela (1963). Julio Cortázar
*L'ampla mar dels Sargassos (1966). Jean Rhys.
*Cien años de soledad (1967). Gabriel García Márquez

* Escorxador 5 (1969). Kurt Vannegut
*Quieres hacer el favor de callarte, por favor? (1977). Raymond Carver
*Si una nit d'hivern un viatger (1979). Italo Calvino

*El llibre del riure i de l'oblit (1978). Milan Kundera
*Una conxorxa d'enzes (1980). J.K. Toole
*Crónica de una muerte anunciada (1981). Gabriel Garcí Márquez
*Afirma Pereira (1984). Antonio Tabucchi
*La insuportable lleugeresa de l'ésser (1984). Milan Kundera.
*El perfum (1985). Patrick Süskind
*A jangada de pedra (1986). José Saramago
*Beloved (1987). Toni Morrison
*Eva Luna (1987). Isabel Allende.
*Secreto a voces (1994). Alice Munro
*Infinite jest (1996). David Foster
*En el nom de Salomé (2003). Julia Álvarez.

PD: llista actualitzada el 7 de desembre amb les aportacions de Boro, Suecanet, Toni de l'Hostal, Tomàs, Jeremies (via mail), Begonya i Margarida. Les obres en blau són les del meu llistat original.

I acabem. Fixeu-vos si ens queda cosa per fer, que de les deu algunes encara no estan traduïdes al català (A jangada de pedra) i d'altres tenen traduccions espantoses i edicions exhaurides fa cent anys (Ulisses). Si algú (traductors, editors) vol acceptar la suggerència...

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Més G Márquez: CRÓNICA DE UNA MUERTE A NUNCIADA.

SECRETOS A VOCES d'Alice Munro, genial!!!

salut i llibres!

RibesVal ha dit...

Compartisc amb tu el gust per "Si una nit d'hivern un viatger", en versió original. Magistral.
I afegiria "Bomarzo" de Manuel Mújica Láinez (una recreació ambiental insuperable), "La sombra del ciprés es alargada" de Miguel Delibes i "La insoportable levedad del ser" de Milan Kundera.

TdlH ha dit...

En el meu perfil ne tinc ûs quants essencials com Das Parfum, perô si vols literatura nord-americana apunta Catcher in the Rye o Infinite Jest (qu'encara està inèdit en la nostra llengua); i ara m'acabe d'en-recordar d'un parell qu'afegiré â en seguida: Sostiene Pereira d'Antonio Tabucchi, un d'ixos casos qu'és tan bona la pel·lícula (& Marcello Mastroiani!) com el llibre.

Anònim ha dit...

Urbà, aquí tens la meva selecció. No sé si es poden considerar obres mestres de la literatura universal, però el cas és que a mi em varen agradar molt quan vaig llegir-les. Són aquestes:
- La conjura de los necios (John Kennedy Toole)
- El vigilant en el camp de sègol (Jerome David Salinger)
- Moby Dick (Herman Melville)
- Els nostres avantpassats (Italo Calvino)
- ¿Quieres hacer el favor de callarte, por favor? (Raymond Carver)
- El llibre del riure i de l’oblit (Milan Kundera)
- Escorxador-5 (Kurt Vonnegut)
- Rayuela (Julio Cortázar)
- El desert dels Tàrtars (Dino Buzzati)
- Tròpic de Càncer (Henry Miller)

Per cert, fa algunes setmanes vaig acabar de llegir “Plagis” i, la veritat, em va divertir força. Hi ha pàgines (sobretot les de la marxa valenciana i les de nyigui-nyogui) memorables. Enhorabona! Crec que tant en l’estructura com en l’estil la novel•la és enginyosa i original, i això és precisament el que necessita la literatura catalana actual: idees noves. Enhorabona també pel bloc! Tomàs.

Francesc ha dit...

Totalment off topic, l'altre dia, a classe de Narrativa Catalana Actual ens comentaren que, com a contistes valencians dels darrers anys, havíem de tenir en compte a Vicent Borràs per Sala d'Espera, i Urbà Lozano per Femení Singular.

Felicitats als dos.

Anònim ha dit...

El de R Carver, que apunta Tomàs, i el títol del qual es va posar de moda recentment, jo també l'he llegit i recomanaria afergir-lo a la llista, Urbà.
Anit vaig començar PLAGIS. Fins aviat

ginjol ha dit...

Tamàs, incloc la majoria de les teues obres al llistat, com podràs veure. Tret de dues, per motius diferents.
Moby Dick (immensa, al meu entendre) és de 1851, i cau molt fora de l'abast temporal. Pel que va a Els nostres avantpassats, en realitat és una trilogia (El vescomte esmitjat, El baró rampant i El cavaller inexistent). Si et decideixes per una, la inclure (a mi m'agrada especialment El baró rampant).
Francesc, gràcies. Si em dius el nom del profe (o la profe) la convidaré a alguna coseta (i a tu també).

Begonya ha dit...

Per a mi, hauria de tindre un lloc en la llista Sobre héroes y tumbas d'Ernesto Sábato (1961) i Tiempo de silencio, de Luis Martín Santos (1961).

ginjol ha dit...

D'acord, Begonya. Molt bones les dues, sens dubte. Tot collita del 61. Les incloc en la pròxima actualització (demà). Només una coseta: de Sábato m'agrada més El túnel que Sobre héroes... Per tant, amb el teu permís, la inclouré també.

TdlH ha dit...

Jo mire qu'al final això estarà entre l'Ulysses, El Aleph, Catcher in the Rye, Lord of the Rings de Tolkien, Die Blechtrommel o Katz und Maus de Günter Grass, Rayuela, Cien años de soledad, A Confederacy of Dunces, Das Parfum: die Geschichte eines Mörders i l'Infinite Jest, per universalment influients...

En resum, molt de realisme màgic i gens de novel·la gràfica: li val a incloure el Watchmen, el Maus o el City of Glass d'Auster, Karasik i Mazzucheli?

ginjol ha dit...

Home, TdH, apuntats queden, però el còmic no és narrativa en sentit estricte. Pel que fa als que comentes abans, alguns estan inclosos després del teu primer comentari. Si vols que n'incloga cap altre dels que hi apareixen, proposa'l explícitament.

Anònim ha dit...

Jo també hi vull dir la meua! Com que he vist que al llistat que esteu fent predomina el gènere masculí i el color blanc a la pell, envie un llistat que inclou autores les novel·les de les quals m'han emocionat, m'han fet riure, m'han fet somiar i m'han endinsat a les seues històries. Ací la teniu:
- To the lighthouse (Al far) de Virginia Woolf.
- Beloved, de Toni Morrison.
- Wide Sargasso Sea (L'ampla mar dels Sargassos) de Jean Rhys.
- El quadern daurat, de Doris Lessing.
- En el nom de Salomé, de Júlia Álvarez.
- El talent de Mr. Ripley, de Patricia Highsmith (tot i que incloc també els seus contes, meravellosos!)
- Their Eyes were watching God (no sé si està traduïda al català) de Zora Neale Hurston.
- Eva Luna, de Isabel Allende.
Me'n deixe moltes altres autores, però la meua aposta és aquesta!

ginjol ha dit...

Gràcies per la teua (generosa) aportació, Margarida. I, sí, reconec que al llistat hi havia poques veus de dona (només una!). Com a contrapunt, ja has vist que l'any passat guanyà Rodereda, amb tot el mereixement del món, tot i que no fóra la meua obra preferida. Però quasi! Només puga afegiré les teues propostes a la notícia.
Una abraçada.