dilluns, 23 de maig del 2011

ELUCUBRACIONS (NO MASSA RAONADES) EN CLAU ELECTORAL

Tot i que avui la xarxa deu anar plena de comentaris electorals, allà van els meus, dispersos i perversos.
1) El PP baixa quatre punts en percentatge de vot i tot i això guanya un parlamentari. Demostració de com el sistema electoral beneficia els partits majoritaris.
2) El PSOE baixa uns quants punts en percentatge de vot i perd  cinc diputats. Demostració de com és impossible parar l'hemorràgia, ni beneficiant-se del sistema electoral que afavoreix els partits que fins ara havien sigut majoritaris però que cada vegada els costa més alçar un gat del rabo.
3) Compromís, el nom del qual no constava ni a les enquestes d'algunes empreses demoscòpiques, trau un 7% i entra al parlament en solitari amb força. Demostració de com és valorada la política canyera i de denúncia, a peu d'obra.
4) En les eleccions locals, als pobles on el Bloc va com a Bloc trau pitjor resultat que on va sota les sigles de Compromís. Demostració de com les eleccions locals són cada vegada menys locals i més generals i cal beneficiar-se dels vents favorables. I si no que li ho pregunten al PP, que ha centrat la campanya en un atac a Zapatero (des de fa 12 anys, quan mana i quan està en l'oposició).
5) En les locals, als llocs on els socialistes son més PSPV que PSOE (l'Alcúdia, Morella, per exemple) suporten millor el bac que en altres llocs on passa el contari. Demostració que cal més PV i menys E, i de com una bona política municipal pot compensar les caguerades del teu partit a nivell autonòmic i estatal. I si no esteu d'acord aneu al punt 4, que diu més o menys el contrari (o el mateix, que ja no me'n recorde).
6) Com diu el lema d'un partit local del meu poble, es pot estar en política sense perdre la dignitat. Per desgràcia, també és possible estar en política sense tenir dignitat en absolut, sobretot si quan hi entres ja no te'n queda gens. Lema aplicable a mooooooolts candidats moooooolt votats, amb la qual cosa es demostra que l'honradesa en política ven poc (esperem que només a curt termini, però la cosa va fent-se llarga).
7) Anècdotes:
a) Sentit (que no escoltat) al col·legi electoral on vaig anar a votar: "Jo vote Esquerra Unida perquè em cau molt bé Mònica Oltra". De puta mare. Has clavat el vot, a més de ser molt meditat. I com aquest personatge n'hi ha molts.
b) Llegit al facebook de la meua amiga Esperança Camps. Quan anava a votar amb els seus pares i parlaven el menorquí que els és propi, un interventor va recordar al president de la mesa que els estrangers només podien votar a les autonòmiques. No se sap si el president de la mesa li va fer veure que no és convenient que els moniatos facen d'interventors electorals. I a sobre la família es diu Camps Barber (que no Barberà, que ja hauria sigut massa).
c) Sentit (i escolta i escodrinyats els protagonistes) a l'eixida d'un col·legi electoral: "Serà malparit! L'altre dia es va fotre tres plats de paella en el míting i ara l'he vist agarrant la papereta d'X (X és un altre partit)". Sens dubte hi ha estómacs desagraïts.
Perdoneu l'eclecticisme, fruit de no sé què, però no de perplexitat. Si voleu us podeu riure de mi, però els resultats electorals són molt millors del que esperava.
Salut, i preneu la vida amb filosofia (que diria el meu amic Tobies Grimaltos).

3 comentaris:

Xavier Aliaga ha dit...

Em semblen interessants els teus apunts. El tema del PSPV-PSOE que apuntes és a considerar, però el candidat socialista de Xàtiva era un bon candidat i no s'ha salvat de la crema.

Sobre la gent que pensava que Mònica Oltra encara militava en Esquerra Unida, trobe que, en contra del que és habitual, per a Compromís ha estat molt important la campanya electoral, per fixar coneixement dels seus candidats i candidates. Si no, no s'entén el tema de les enquestes. Les empreses demoscòpiques s'ho haurien de fer mirar. A no ser que l'efecte no computat del 15M haja estat molt important per a Compromís, que això no ho poden saber encara.

En fi, per completar un poc. Deliciós (és un dir) l'anecdotari.

ginjol ha dit...

D'acord en tot. Un bon candidat no assegura massa, però un bon candidat amb feina contrastada al front de l'ajuntament (coms els casos de l'Alcúdia i Morella), sí.
Quant a l'efecte 15M, és difícil saber-ne l'abast, però el que cal és aprofitar l'embranzida del moviment sense oportunismes ni falses promeses. Cal canalitzar aquesta força, sense enganyar-los, com s'ha fet històricament.

vicent pérez ha dit...

Crec que és evident, que democràcia real ja valència, ha influit en l'entrada de compromís. És més, et diré que el video de mònica oltra va estar penjat durant una hora al facebook de DEMOCRÀCIA. Cosa, de la cual m'alegre.
Ara només queda, fer més força per que canvie la llei electoral, i és eviden que si algú pot canviar-ho es DEMOCRÀCIA.