divendres, 28 de desembre del 2007

ALJANNAT



Feia dies que em ballava pel cap que volia fer un apunt sobre alguna cosa que finalment havia oblidat. I no ha sigut fins que mon pare m'ha tornat el número dos de la Revista d'Estudis Locals Aljannat que he recordat que es tractava precisament d'això. Pel títol podeu imaginar de què va la cosa. Al capdavant, dos dels sospitosos habituals locals: Josep Lozano i Àlan Greus, als quals s'uneixen en el consell coordinador Lurdes Barberà, Ferran Roig i Maria Company (en qualitat de regidora de Cultura). Comptant amb el precedent del número un (i amb els engrescadors antecedents dels sospitosos habituals que se n'encarreguen), la cosa ha eixit tal i com calia esperar. Per dir-ho amb paraules de mon pare, que és un home cabal, la revista només té una cosa de poca categoria: el preu (de franc per als qui anàrem a la presentació; 2.5 euros a les llibreries del poble). La resta impecable, i a més amb la sobrietat i el toc acadèmic (i academicista) que personalment tant m'agrada. En aquesta segona entrega col·laboren quatre reincidents (ja van aportar escrits al primer volum) i dos debutants. Entre els primers, Rafael Bosch ens parla de La infrastructura hidràulica durant el segle XVII; Francesc Beltran afig Unes notes sobre la història eclesiàstica d'Alginet; Carmen Díaz Lage aporta unes Notes sobre el "Registro y copias de los títulos expedidos por el Ayuntamiento a favor de los empleados del mismo y de otros funcionarios públicos 1852/1881"; i l'article de Rafael Roca versa sobre El magistrat i poeta Vicent Greus i Roig (1837/1907). També és reincident Ismael Latorre, que cedeix algunes fotografies (impagables) del seu (extensíssim; monumental) arxiu gràfic. Entre els novençans, Joaquim Joan-Mompó analitza Tres documents sobre bandositats de la Ribera en l'Edat Moderna. Estudi lingüístic i edició; mentre que Josep Lozano Lerma inclou Una aproximació a la bibliografia sobre el poble d'Alginet.
No cal dir que tots ells són interessant(íssim)s. Especialment si sou d'Alginet, però també si teniu la mala sort de no ser-ho. Us els recomanaria si no fóra perquè em veig en la necessitat de posar-vos-els com a lectura obligatòria.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Osti tu! Josep Lozano, Àlan Greus, tu mateix, i tots els altres són també d'Alginet? Hi ha algun poble del món que tinga més escriptors per kilometre quadrat)

ginjol ha dit...

A veure, Peptoni: dels sis que escriuen a Aljannat, tres són d'Alginet i tres no. Josep Lozano, Rafael Bosch i Carmen Díaz ho són; Beltran i Joan-Mompó són de Benifaió, i Rafa Roca no ho sé cert però em sembla que és d'Alaquàs o d'algun poble del voltant. Però a més dels que cites, et deixes dos alginetins amb obra estríctament literària publicada: Xavier Vidal i Merxe Guillén. Sobre si hi ha cap poble amb més escriptors per quilòmetre quadrat, et diré que sí. Si ets el Peptoni que jo pense, el teu poble: Algemesí. Així d'entrada em vénen al cap Borràs, Escartí, Nàcher, Lluch, Xambó, Viadel, Domínguez... De segur que me'n deixe algun. Així que, veïns i amb les mateixes dèries literàries. No ens va malament.